Waarom vallen geprezen mensen van hun voetstuk?

Door Martin Thoolen,
geplaatst op 22 november 2022.
Lezen in 3 minuten.

Matthijs van Nieuwkerk, Glennis Grace, Marco Borsato  en met hen vele andere (beroemde) mensen; vroeg of laat slaan ze door en komt de totale waarheid aan het licht. Wat is er eigenlijk aan de hand? En hoe lossen we het op?

Waarom schieten steeds vaker (beroemde) mensen zichtbaar uit de bocht?

Het heeft alles te maken met hun ego wat zich vastklampt aan een paar ego-passagiers en een goed imago geeft. Zonder dat ze het echt zelf doorhebben.

Eén van de drie fundamentele krachten die ál onze keuzes en gedragingen bepalen, is namelijk ons ego. Zoals je in mijn nieuwe boek ziet: Persoonlijk Inspirerend Leiderschap. Daarin zie je onder andere dat ego niets anders is dan het ‘ik’ waarmee je je identificeert en denkt: ‘zo ben ik’. Onbewust wordt je vaak aangestuurd door een aantal ego-passagiers. Je kunt je ego zien als een autobus waarbij elke passagier in je anders denkt, voelt, kijkt, praat en handelt. Je gedraagt je heel anders als je innerlijke pleaser je bus bestuurt, dan bijvoorbeeld je instinctieve, dierlijke ego-passagier.

Bij mensen die een goed publiekelijk imago van zichzelf eisen, zie je vaak de volgende ego-passagiers in het denken, doen en laten overnemen: de pleaser, controleur, perfectionist, pusher of patriarch die de baas is over anderen. De minder sociaal-wenselijk ego-passagiers worden onbewust op de achterbank of zelfs in de aanhangwagen gezet, waar men geen weet van heeft. En in de donkerte gaan ze hun eigen demonische leven leiden.

Echter alles wat je in jezelf wegstopt komt vroeg of laat als een boemerang op je af. Kijk maar wat er gebeurt als je stelselmatig de instinctieve ego-passagier wegduwt in jezelf, net als een bal die je verder weg onder water probeert te duwen. De instinctieve ego-passagier komt toch een keer naar boven met helse kwaadheid, ongeremde sexuele drift of grove schofferingen en vernieling aan het adres van anderen. En dit is allemaal gebeurt met Marco Borsato, Glennis Grace, Matthijs van Nieuwkerk en vele andere beroemdheden.

“Alles wat je in jezelf wegstopt komt vroeg of laat als een boemerang op je af”

Hoe lossen we het op?

We leven in een grote geestelijke transitietijd waarbij de sluiers tot de waarheid dunner worden. Dat wat verborgen kon blijven, komt steeds vaker en eerder aan het licht. Het geeft een totaler beeld over wat er werkelijk speelt. Een intense polarisatie gaat er aan vooraf, maar de transparantie helpt ons om de waarheid onder ogen te zien. Hoe lossen we deze polarisatie op? Door simpelweg zelf het goede voorbeeld te leven. In werk én privé.

Voorkom het zelf en doe aan ego-management: herken en onderken je licht- en schaduwkanten en ga er effectiever mee om. Dat vraagt om moed en een meedogenloze eerlijkheid naar alle kanten in je zelf. Krop bijvoorbeeld je instinctieve ego-passagiers niet op, maar erken, omarm en communiceer die eerder. Zodat je geen stuwmeer aan kwaadheid of onvervulde sexuele verlangens opspaart. Want als de stuwdam barst omdat je innerlijke controleur het even niet meer houdt, dan is het hek van de dam.

Zelf ervaren hoe je dit kunt managen en meer?

Check hier de nieuwe Mastercourse Persoonlijk Inspirerend Leiderschap:
https://martinthoolen.com/service/master-module-persoonlijk-inspirerend-leiderschap/

Of laat je verrijken met de inzichten en oefeningen die je hierbij helpen in het nieuwe boek: https://www.boekenbestellen.nl/boek/persoonlijk-inspirerend-leiderschap/9789090362908

Onder de boekcover kun je bij Fragment kijken in het promo-exemplaar of het boek je wat lijkt.

©2022: Martin Thoolen

#persoonlijkinspirerendleiderschap #persoonlijkleiderschap #inspirerendleiderschap #mastercoursepersoonlijkinspirerendleiderschap #coaching #training #egomanagement #ego

Martin Thoolen

Met meer dan 30 jaar professionele ervaring als bewustzijns-begeleider, klinisch- en organisatiepsycholoog heb ik duizenden voorgangers mogen begeleiden in Persoonlijk of Collectief Leiderschap. Zowel in teams als individueel. In coachings, trainingen, leergangen, retreats en seminars, leiderschapsontwikkeling en organisatie-ontwikkeltrajecten.
Lees meer...

Lees ook:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Opdrachtgevers

chevron-down-circle