Vindt hier je gouden kompas voor meer regie

Door Martin Thoolen,
geplaatst op 23 januari 2023.
Lezen in 3 minuten.

Ik ben best vaak het overzicht kwijt. Ik voel me geleefd. Al maanden en het gaat niet weg. Het wordt eigenlijk iets erger. Alsof mijn licht steeds meer dimt. En, by the way, doe ik nog steeds waar ik achter sta? Laat ik me niet te veel leiden door wat anderen vinden?

Wie of wat bepaalt eigenlijk mijn leven en loopbaan. Kortom, wat is mijn kompas?

Vind je kompas en neem de regie weer in eigen handen door persoonlijk leiderschap.

Alleen kun je persoonlijk leiderschap uitoefenen op drie niveaus, waar niet iedereen weet van heeft. Maar wel met een enorm effect. In mijn nieuwe boek ‘Persoonlijk Inspirerend Leiderschap’ zie je dat er drie krachten zijn die ál je keuzes en gedrag bepalen, namelijk: je ego, je ziel en bewustzijn (spirit). Je binnenkant (ego en ziel) heeft invloed op je buitenkant-gedrag en de keuzes die je maakt.

© 2022: Martin Thoolen: Model ‘Persoonlijk Inspirerend Leiderschap’

Drie interventie-niveau’s

Vitaal uitgangspunt bij het heroveren van de regie op je leven is dat je zelf verantwoordelijk bent voor je eigen welzijn. Zonder bewustzijn loop je bij langdurige negatieve stress kans om een burn-out op te lopen. Hoe voorkom je dat? Door bewust om te gaan met drie fundamentele interventie-niveaus:

  • 1) Ziel-op-z’n-plek
  • 2) Ego-management
  • 3) Gedrag en vaardigheden

1. Ziel op zijn plek

De basisenergie van waaruit je fluitend naar je werk blijft gaan, is als je ziel ‘thuis’ is op het werk. Je doet je werk met passie en bevlogenheid, je natuurlijke talenten worden aangeboord of uitgebouwd; het werk bied je de uitdagingen die je motiveren.
Echter sommige werkomgevingen zijn uitgedroogd voor je of zelfs toxisch, daar waar anderen vruchtbaarder voor je ontwikkeling zijn. Soms is het laf om te gaan, maar soms laf om te blijven. Soms zijn aanpassingen van de functie toereikend om deze bezieling weer te activeren of een andere plek in de organisatie. Soms ook niet. Pak je dit niet aan, dan zal dit  sluimerende ongenoegen vroeg of laat toch weer naar voren komen.

2. Ego-management

Uit mijn ervaring blijkt dat de meeste mensen die in een burn-out raken, een sterke ego-identificatie kennen met hun innerlijk pleaser, pusher en/of perfectionist (de 3 P’s). Als je deze wortels niet in balans brengt, kun je makkelijk een tweede keer overspannen raken. En dat is niet altijd makkelijk te voorkomen, zeker als je ego soms hardnekkig op jacht is naar blijvende erkenning of goedkeuring van buiten, of bang is voor tekort. Voor een gezonde balans en duurzame inzetbaarheid is het echter noodzakelijk om de zijns/ontspanningskant in je ego meer ruimte te gaan geven. En dat vraagt om ego-management, waarbij je keuzes maakt met afgewogen opoffering.

3. Gedrag/vaardigheden

De broodnodige ontspanning en extra tijd vergroot je ook door het toepassen van stress- en timemanagement-inzichten en -vaardigheden. Er is vaak al veel te winnen met het herkennen, maar bovenal erkennen en juist handelen na de stress-signalen die je hebt. En het toepassen van handige time-managementtips, zoals effectief prioriteiten stellen.

Wil je weten hoe jij zelf nieuwe sturing geeft aan je eigen werk en leven?

Bekijk dan hier het boek ‘Persoonlijk Inspirerend Leiderschap’. Voor effectiever werken, zinvol leven én een beter wereld. Bekijk of bestel hier een exemplaar:  https://www.boekenbestellen.nl/boek/persoonlijk-inspirerend-leiderschap/9789090362908

Onder de boekcover kun je bij Fragment kijken in het promo-exemplaar of dit boek je wat lijkt. Je kunt het boek hier ook kopen en je hebt het dan snel in huis.

Zelf aan den lijve ervaren hoe je de regie over je werk en leven vergroot?

Check hier de nieuwe Mastercourse Persoonlijk Inspirerend Leiderschap.

©2022: Martin Thoolen

#persoonlijkinspirerendleiderschap #persoonlijkleiderschap #inspirerendleiderschap #mastercoursepersoonlijkinspirerendleiderschap #coaching #training #egomanagement #ego

Martin Thoolen

Met meer dan 30 jaar professionele ervaring als bewustzijns-begeleider, klinisch- en organisatiepsycholoog heb ik duizenden voorgangers mogen begeleiden in Persoonlijk of Collectief Leiderschap. Zowel in teams als individueel. In coachings, trainingen, leergangen, retreats en seminars, leiderschapsontwikkeling en organisatie-ontwikkeltrajecten.
Lees meer...

Lees ook:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Opdrachtgevers

chevron-down-circle