Hoe haal je stress-gif grondig uit je geest en lichaam?

Door Martin Thoolen,
geplaatst op 26 september 2022.
Lezen in 2 minuten.

Hoe haal je stress-gif grondig uit je geest en lichaam? 

Door het fundamenteel aan te pakken.

Negatieve werkdruk verlicht als je aan time- en stressmanagement doet. Handige gedragsvaardigheden. En toch blijkt dit lang niet toereikend genoeg. Waarom, omdat je het niet bij de kern hebt aangepakt. 

Dat is wat ik intussen de afgelopen 30 jaar gemerkt hebt bij mijn honderden klanten die kwamen en komen voor vitaliteit en duurzame inzetbaarheid.

Want voorbij gedrag, zijn er diepere krachten die je gedrag aansturen, waaronder je ego en je ziel, zoals je terugziet in mijn boek: ‘Persoonlijk Inspirerend Leiderschap’.

De meeste mensen die overspannen of burn-out raken, hebben vaak een sterke combinatie van drie ego-passagiers in hun persoonlijkheid waar ze al jaren mee werken (vaak zonder dat ze er voldoende bewust van zijn): de pleaser, pusher en perfectionist. Als je deze wortels niet nieuw in balans brengt, komt negatieve stress makkelijk terug.

Ga je nog een laag dieper, voorbij je persoonlijkheid, blijkt ook bezieling een fundamentele rol te spelen. Want:

‘Elke relatie of systeem die onvoldoende ruimte biedt aan het bestaan en de unieke expressie van de ziel, zet de ziel gevangen en kan het lichaam ernstig ziek maken’.

Soms is een werkomgeving vruchtbare grond voor je ziel, maar soms ook toxisch (geworden). 

‘Soms is het laf voor je ziel om te gaan, maar soms laf om te blijven’.

Kortom, wil je het bij de bron aanpakken dan kun je voor jou en je collega’s een interactieve workshop vragen, zoals ik dat onder andere in het verleden heb gedaan voor advocaten-generaals van het Openbaar Ministerie en andere organisaties. Vraag een oriënterend gesprek aan en stuur een email naar: [email protected].

Of wil je jezelf of medewerker helpen uit de negatieve drukte te komen, kijk dan of een individuele coaching wat je voor je is. Zie: https://lnkd.in/eCNqkZEU

©2022: Martin Thoolen

#vitaliteit #duurzameinzetbaarheid #werkdruk #stress#stressmanagement #timemanagement

Martin Thoolen

Met meer dan 30 jaar professionele ervaring als bewustzijns-begeleider, klinisch- en organisatiepsycholoog heb ik duizenden voorgangers mogen begeleiden in Persoonlijk of Collectief Leiderschap. Zowel in teams als individueel. In coachings, trainingen, leergangen, retreats en seminars, leiderschapsontwikkeling en organisatie-ontwikkeltrajecten.
Lees meer...

Lees ook:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Opdrachtgevers

chevron-down-circle