Wil je écht gelukkig, zinvol en bevlogen werken?

Door Martin Thoolen,
geplaatst op 23 augustus 2022.
Lezen in 3 minuten.

Élke ziel staat vanaf zijn of haar geboorte tot aan de dood voor vijf opgaven waardoor je gelukkig, zinvol en bevlogen kunt werken en leven.

Zoals ik in mijn aankomende boek ‘Persoonlijk Inspirerend Leiderschap’ deel wat 1 November 2022 uitkomt. Hier alvast een klein tipje van de sluier.

Hoe komt het dat je ziel soms een tijdje op een laag pitje staat?

Met betrekking tot de vijf opgaven waar de ziel voor staat, kun je dat aflezen aan het volgende:

1. gebrek aan doorvoelen en leren van gevoelde ervaringen;

2. gebrek aan soevereiniteit;

3. zielenpijn laten bestaan of cultiveren;

4. weinig zielenvreugde;

5. geen talentontwikkeling of droomverwezenlijking.

Gebrek aan doorvoelen en leren van gevoelde ervaringen

Wanneer mensen het contact met hun ziel verliezen, komt dat vooral doordat ze leven en werken vanuit hun hoofd en ratio, maar zonder hun hart en ziel. Allerlei geconstrueerde concepten over leven en werk zijn dan leidend, zoals gedachten, overtuigingen en eigen ideologieën die de regie over eigen leven lijken te versterken. Waarom?

Omdat mensen vaak onbewust voor een identificatie kiezen met hun rationele kant en slechts (schijn-)controle hebben over het zekere en onzekere. Ze willen alleen het comfortabele en gelukkige in het leven en duwen de pijnlijke, kwetsbare of onzekere kanten weg. Dat willen ze dan ook blijven controleren en ze proberen deze ogenschijnlijke succesformule waar te maken. Dan hebben bepaalde egopassagiers, zoals de rationele kant en de controleur, de overhand. Je ego heeft je dan te pakken, vaak zonder dat je het doorhebt.

De valkuilen van gelukszoekers

De laatste jaren verschijnen er steeds meer boeken over geluk en de route ernaartoe. Maar in feite hoef je geen weg ernaartoe te zoeken, want die is er al: als je leeft vanuit spirit of bewustzijn. Die weg is er ook altijd al geweest. Bovendien zien we bij geluksjagers dat ze doelen stellen en verwachtingen hebben voor de toekomst die lang niet altijd uitkomen. Het is dan slechts een kwestie van tijd tot er iets misgaat en je pech of ongeluk meemaakt.

Zoals de natuurlijke cycli van spirit ons laten zien, komt er na geluk immers ook ongeluk. Na zonneschijn komt regen, komt zonneschijn, komt regen, komt zonneschijn, etc. Onophoudelijk. Bovendien willen geluksjagers ‘geluk hebben’. En in dat laatste woord zit hem de crux: ‘hebben’. Dan heeft je hebzuchtige kind van je ego het onbewust van je overgenomen. Die vult tijdelijk je verlangen, maar maakt dat op de lange termijn niet waar.

Neem bucketlistjagers die denken gelukkiger te worden door verlangens af te vinken. Maar als die behoefte eenmaal vervuld is (waar overigens niets mis mee is en wat je echt even gelukkig en ‘levend’ doet voelen), is er daarna weer de alledaagse realiteit.

En dus is er in dat geval sprake van te veel ego, omdat het innerlijk hebzuchtig kind ongemerkt met je aan de haal gaat. En als je gelukkige verwachtingen en doelen niet uitkomen, voel je je ongelukkig. Je kunt er donder op zeggen dat vroeg of laat dit kaartenhuis van geluk in elkaar stort.

“Geluksjagers worden vroeg of laat ongelukkig”.

De vraag is alleen hoe je met beiden, geluk én ongeluk, op een gezonde manier omgaat. Omarm je alleen geluk en jaag je dát na, dan zal ongeluk vroeg of laat als een kosmische boemerang op je afkomen. De kosmos brengt je dan vanzelf in situaties van (onvoorziene) pech of ongeluk waar je mee te dealen hebt, en als ziel van te leren. Misschien wel om wakker te worden uit het ‘schijngeluk’ dat je jezelf of anderen hebt voorgespiegeld.

Kortom, voornamelijk je rationele concepten en doelen aanhangen en najagen, zoals geluk, houden je juist af van die diepere laag van voelen waar de ziel spreekt, die je een dieper gevoel van vrede geeft. Want de toegangspoort tot je ziel is je hart, niet je ratio. Tenslotte worden hart en ziel niet voor niets in één adem genoemd.

“De toegangspoort tot je ziel is je hart”.

Als je daadwerkelijk voelt dat je hart meer opkikkert, beeft, bloedt, huilt, gloeit en straalt, heb je direct contact met je ziel. Euforische successen, extatische belevingen en pijnlijke en kwetsbare ervaringen maken dan meer deel uit van je zijn. Doordat je de gevoelde ervaringen meer toelaat en er niet overheen surft, komen verdieping, waarachtigheid en eigenheid meer naar je toe.

En dan kun je gelukkig zijn met alles wat komt en gaat. Echt gelukkig.

En er is nog zoveel meer wat je werk en leven kan verrijken. Kijk naar Publicaties op: https://martinthoolen.com/inspiratie/

Lijkt het je wat, stuur me dan een email op: [email protected] en ik laat je weten hoe je het kunt bestellen zodra het boek uitkomt.

En wil je het zelf ervaren en ontwikkelen en nog meer bijdragen aan een betere wereld op eigen-wijze, dan is dit misschien iets voor jou: https://martinthoolen.com/service/master-module-persoonlijk-inspirerend-leiderschap/

© 2022: Martin Thoolen

Martin Thoolen

Met meer dan 30 jaar professionele ervaring als bewustzijns-begeleider, klinisch- en organisatiepsycholoog heb ik duizenden voorgangers mogen begeleiden in Persoonlijk of Collectief Leiderschap. Zowel in teams als individueel. In coachings, trainingen, leergangen, retreats en seminars, leiderschapsontwikkeling en organisatie-ontwikkeltrajecten.
Lees meer...

Lees ook:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Opdrachtgevers

chevron-down-circle