Tien Tips voor een gezellig kerstdiner

Door Martin Thoolen,
geplaatst op 17 december 2022.
Lezen in 3 minuten.

Ja hoor, daar gaan we weer. Op naar het kerstdiner, maar hoe houden we het echt gezellig?

Bijzonder eigenlijk, hè? Kersttijd: Een tijd van vrede en toch hebben we soms mot aan tafel: vooraf, tijdens en achteraf. Maar het kan anders, en jij kan hierin een rol spelen!

Je begint in de voorbereiding al op eieren te lopen, want je denkt immers:

 • ‘die doet altijd moeilijk’
 • ‘ik ken hem/haar al mijn hele leven lang’
 • ‘zo zijn ze/wij nu eenmaal’
 • ‘altijd hetzelfde liedje tijdens het familiediner’

Deze soms jarenlange ‘mindsets’, waar je je aan vast houdt, komen ergens van. Het zijn ego-rollen en familie-rollen die je van jezelf en elkaar al heel lang kent. En soms zijn deze in de loop der jaren sterker geworden.

Alleen zijn het juist ook déze oude vertrouwde mind-sets die zorgen dat we sneller oorlog aan de kersttafel maken dan vrede bewerkstelligen. Soms alleen al in onze gedachten over elkaar, maar soms ook in woord en gebaar. Een self-fulfilling prophecy waar jij aan bijdraagt, door zo te blijven denken. Zonde, want het kan anders, waarin jij de hoofdrol speelt. En dan draag je bij aan vrede op aarde, ter plekke. Kijk maar.

Een vreedzaam kerstdiner

Laat je eigen ‘mindsets’ voor een keertje los.

Kijk eens naar je eigen mindsets en stel jezelf simpelweg de vraag: ‘Is dat zo?’

Zoals: ‘Ik ken hem/haar mijn hele leven lang al’. Is dat zo? Nee, natuurlijk niet, want je maakt de ander niet ieder seconde mee. Je weet eenvoudigweg niet wat iemand anders zegt, doet of deelt op een andere manier, buiten jou om. Je hebt altijd maar een deel gezien van je vader, moeder, broer, zus of kind.

Uit familie-ervaringen plakken we echter snel ego-etiketten op de ander, zoals: die is altijd moeilijk, egoïstisch, asociaal, cynisch, brutaal, onbeschoft en ga zo maar door. En daar zal ongetwijfeld grond voor zijn geweest. Maar wil jij zelf op oude grond blijven wonen en leven? Oorlogsgrond? En kun je het andere deel van je familie zien en benaderen?

Laat eens voor een kersttijdje de oude grond los. Probeer eens vanuit nieuwe grond je broer, zus, vader, moeder of kind te benaderen. Met een nieuwe, frisse mindset en probeer de volgende 10 tips eens uit. Oordeel dan pas achteraf.

10 Tips voor een vreedzaam kerstdiner

 1. Laat alle beelden, gevoelens en incidenten uit het verleden los over die ander
 2. Vergeef even alles wat de ander je ooit heeft aangedaan en strijk eens over je hart
 3. Benader de ander neutraal en onbevangen alsof je je familielid voor het eerst ziet
 4. Breek het ijs en gooi er (geen sarcastische of cynische) humor in
 5. Laat elk oordeel wat in je opkomt over de ander eens voor één avond waaien
 6. Als je iets niet aanstaat wat iemand zegt, probeer voorbij je eigen oordeel te achterhalen waaróm iemand iets zegt. Uit nieuwsgierigheid.
 7. Ga geen verbale strijd aan, maar ‘agree to disagree’
 8. Vraag vanuit oprechte nieuwsgierigheid hoe het echt gaat met je moeder, vader, broer, zus of kind
 9. Zeg iets positief over de ander
 10. Geniet samen van wat (wel) goed is.

Probeer ze eens uit en ik voorspel je dat je met een blijer gevoel de feestdagen doormaakt.

Geef jezelf of een ander een kerstcadeau

Weten hoe je verder bijdraagt aan een betere wereld, in het klein of in het groot?

Privé en op werk? Bekijk dan hier het kerstcadeau: het boek ‘Persoonlijk Inspirerend Leiderschap’. Voor effectiever werken, zinvol leven én een beter wereld. Bekijk of bestel hier een exemplaar:

https://www.boekenbestellen.nl/boek/persoonlijk-inspirerend-leiderschap/9789090362908

Onder de boekcover kun je bij Fragment kijken in het promo-exemplaar of dit boek je wat lijkt. Je kunt het boek hier ook kopen en je hebt het dan snel in huis.

Zelf aan den lijve ervaren hoe je als manager, professional of bestuurder een beter team, organisatie of een betere wereld maakt?

Zelf aan den lijve ervaren hoe je als manager, professional of bestuurder een beter team, organisatie of een betere wereld maakt?

Check hier de nieuwe Mastercourse Persoonlijk Inspirerend Leiderschap:

©2022: Martin Thoolen

#persoonlijkinspirerendleiderschap #persoonlijkleiderschap #inspirerendleiderschap #mastercoursepersoonlijkinspirerendleiderschap #coaching #training #egomanagement #ego

Martin Thoolen

Met meer dan 30 jaar professionele ervaring als bewustzijns-begeleider, klinisch- en organisatiepsycholoog heb ik duizenden voorgangers mogen begeleiden in Persoonlijk of Collectief Leiderschap. Zowel in teams als individueel. In coachings, trainingen, leergangen, retreats en seminars, leiderschapsontwikkeling en organisatie-ontwikkeltrajecten.
Lees meer...

Lees ook:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Opdrachtgevers

chevron-down-circle