Hoe kies je de juiste cursus of coach?

Door Martin Thoolen,
geplaatst op 10 augustus 2023.
Lezen in 5 minuten.

De zon- en schaduwzijde van vele coaches en academies

Hoe maak je tegenwoordig de beste keuze voor een cursus of coach? Voor bijvoorbeeld Persoonlijk Leiderschap of Meesterschap?

Een vraag die ruim 30 jaar geleden niet aan de orde was toen ik in 1992 aan de wieg stond van (business)coaching in Nederland als project-ontwikkelaar Individuele Coaching bij het opleidingsinstituut Boertien & Partners.

Intussen is er een wildgroei aan 100.000 coaches ontstaan, omdat het geen beschermde titel is die Jan en Alleman kan gebruiken. En als je naar het aantal huidige social media berichten kijkt, lijkt met name snel en veel geld verdienen voor sommige coaches of instituten leidend te zijn boven integriteit en bewezen vakkundigheid.

De zonzijde van vele coaches en academies

Hoe mooi is het te zien dat er zoveel mensen zijn die nieuwsgierig zijn naar persoonlijke- en professionele of zelfs spirituele ontwikkeling. Dat velen van ons allerlei laagdrempelige cursussen volgen of hebben gevolgd op bijvoorbeeld het gebied van NLP, mindfulness of ‘healing’. Daar zelf beter van worden en dit maar al te graag willen doorgeven aan anderen. En vervolgens zelf coach, healer, teacher of trainer worden en een eigen academie oprichten. En dat we zo nog meer voor elkaar kunnen betekenen.

Op deze manier wordt soms zelfs voorkomen dat ‘klanten’ of ‘deelnemers’ hun heil moeten zoeken bij een psycholoog of psychiater. En voorkomen is beter dan genezen. Bovendien wordt de schaamte voor het ouderwetse gekte-taboe doorbroken en vragen mensen zo eerder om geestelijke steun. Daarbij komt dat je als klant niet te maken hebt met ellenlange wachttijden, terwijl de geestelijke nood soms hoog is. De grote hoeveelheid coaches geeft ook nog eens een diversiteit en specialismen zien waardoor er meer persoonlijk maatwerk geleverd kan worden. Voordelen te over, maar is ook een schaduwkant

De schaduwkant van vele coaches en academies

Door het grote aantal coaches en academies zie je ook een groeiend gebrek aan kwaliteit ontstaan. Dat niet alleen, het kan zelfs gevaarlijk zijn en geestelijke schade aanrichten en onbedoeld mensen verder in depressie, verwarring of erger brengen.

De jacht naar geld en/of zelfoverschatting en gebrek aan zelfreflectie drijven dan de coach of de ‘Academy’. Zo las ik recentelijk een krantenartikel waarin een coach letterlijk aangaf als ‘ervaringsdeskundige’ geen opleiding nodig te hebben. En als eigenlijk alle mensen ervaringsdeskundigen zijn, maakt ze dat dan alleen al een goede coach?

De zelfoverschatting komt voort uit een angst voor gebrek aan geld (armoede-bewustzijn) en/of niet onderkend te groot ego of narcisme. Met (spirituele) ego-verheffing hoopt de coach of het instituut zo ‘in the picture’ te komen en al doende aan klanten en veel geld binnen te vissen. Op welke manier zie je concreet deze – vaak onbewuste en niet erkende – ego-verheffing plaatsvinden. Een paar actuele voorbeelden:

  • Zo zie je ook allerlei zogenaamde ‘Academy’s’ als paddenstoelen uit de grond schieten, terwijl de meeste mensen die er werken niet eens een academische titel hebben.
  • Of een ‘Academy’ die op zijn website propageert dat anderen zogenaamd de waarheid in pacht hebben (impliciet wijzend op dat zij het zelf beter weten of doen)
  • Je eigen boek als auteur zelf torpedeert als bestseller en gamechanger wat inmiddels ‘zelf-genaamd’ gezien wordt als de ‘bijbel’ voor persoonlijke ontwikkeling. Of, mijn boek overstijgt alle traditionele literatuur.
  • Iemand die zichzelf ‘verlicht-zijn’ predikt, maar dat in eigen doen en laten niet toont.
  • Jezelf te boek zet als ‘leading personal coach van Nederland’, terwijl je dat niet bent.
  • Zelf op de achterkant van je boek zegt dat er al  10.000 boeken verkocht zijn, omdat je geld genoeg had om ze alle 10.000 zelf vooraf te kopen.
  • Propageert in je communicatie van-hart-tot-hart te spreken of deelnemers aanspreekt als ’angel’, terwijl het je ontbeert aan daadwerkelijke vergeving en liefde voor alle mensen in je eigen doen-en-laten (‘we actually don’t practice what we preach’).

En ja, mensen zijn gevoelig voor deze commerciële leugens verpakt in een spiritueel ego-sausje. Maar waarom we soms hier in?

Waarom trappen we soms in deze ego-blazerij?

Een belangrijke reden waarom je soms hier in trapt, is onwetendheid en je onvoldoende op zoek gaat naar de kwaliteit en ervaring van een instituut, trainer, coach, teacher of healer.

Een andere reden kan zijn dat de geestelijke noodzaak zo hoog is, dat je alles aangrijpt wat er goed uitziet aan de buitenkant.

En tenslotte, geld. Veel mensen, en zeker in Nederland, willen alles goedkoop. Zeker in crisistijden waar het geld niet zomaar meer op de plank ligt, grijp je naar goedkoop. En geef ze eens ongelijk. Als je gebruik kunt maken van een STAP-budget van de overheid, dan zal je het niet laten. Maar krijg je wel de kwaliteit die je toekomt?

Want de daadwerkelijke kwaliteit van een ‘academy’ of opleidingsinstituut, trainer, coach, healer, of teacher, wordt uiteindelijk bepaald door de vrouw, niet het gebouw; door de vent, en niet de tent met wie je te maken krijgt.

“De daadwerkelijke kwaliteit van een ‘academy’ of opleidingsinstituut, trainer, coach, healer, of teacher, wordt uiteindelijk bepaald door de vrouw, niet het gebouw, door de vent, en niet de tent met wie je te maken krijgt”.

Maar hoe maak je dan een goede keuze, waarbij je met mogelijk iets meer geld je echt krijgt wat je zoekt? Tijd voor tips.

7 TIPS voor een optimale keuze voor cursus of coach

Hier zie je zeven tips die je helpen om tot een optimale keuze te komen voor een coach, trainer of instituut:

1. Kijk hoeveel vlieguren een coach/trainer heeft gemaakt met klanten die hetzelfde zochten als jij.

2. Kijk naar (voor)opleiding en post-doctorale opleidingen en certificeringen.

3. Kijk naar oprechte ‘testimonials‘ van vorige klanten. Is er bewijs van jarenlange evaluaties.

4. Is de coach/trainer echt geloofwaardig en maakt die dat waar in eigen doen en laten
(‘do they truly practice what they preach?’).

5. Wordt je gelijkwaardig als klant benaderd.

6. Ervaar je als klant naast bewezen expertise ook voldoende zelfreflectie bij de coach, trainer of het instituut.

7. Schrijf je niet gelijk in, maar doe eerst een kosteloze intake.
Doe een vrijblijvende en kosteloze intake om de coach/trainer met wie je echt te maken gaat krijgen. Maak je coach/trainer ‘live’ van tevoren mee, zodat je weet wat voor vlees je in de kuip hebt. Want als je iemand niet eerst ‘live’ hoort, kun je later behoorlijk teleurgesteld zijn door de valse noten waar je later mee te maken krijgt. Net zoals de Nederlandse inzending van het Songfestival van mei 2023.

“Als je iemand niet eerst ‘live’ hoort, kun je later behoorlijk teleurgesteld zijn door de valse noten waar je later mee te maken krijgt.

Ik hoop dat je zo de kaf van het koren beter scheidt en tot een keuze komt waar je het meeste aan hebt in je werk en leven.

Martin

© 2023: Martin Thoolen

#persoonlijkleiderschap #persoonlijkinspirerendleiderschap #coaching #training #coach #trainer #healer
#teacher #academy #opleidingsinstituut

Martin Thoolen

Met meer dan 30 jaar professionele ervaring als bewustzijns-begeleider, klinisch- en organisatiepsycholoog heb ik duizenden voorgangers mogen begeleiden in Persoonlijk of Collectief Leiderschap. Zowel in teams als individueel. In coachings, trainingen, leergangen, retreats en seminars, leiderschapsontwikkeling en organisatie-ontwikkeltrajecten.
Lees meer...

Lees ook:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Opdrachtgevers

chevron-down-circle