Eindelijk op vakantie, maar hoe haal je er meer uit?

Door Martin Thoolen,
geplaatst op 9 juli 2023.
Lezen in 4 minuten.

Eindelijk vakantie! Meer rust, genieten en ontspannen en een leeg hoofd waar je thuis niet toe komt. Maar vind je dat ook echt? Want: Je neemt jezelf mee op vakantie en je komt jezelf tegen op vakantie.

En hoe geeft je vakantie nog meer inspiratie?

ALS HET ANDERS GAAT DAN VERWACHT, KOM JE JE ZELF TEGEN

Opgetogen ga je op reis, maar direct wordt je innerlijke rust verstoord. Zoals wanneer je in te lange files komt te staan, de verkeerde afslag neemt of je bagage niet aankomt op de vlieghaven. Of een pomphouder die vergeet 50 euro terug te geven en zegt dat hij 50 en geen 100 euro van je ontvangen heeft, zoals ik zelf meemaakte.

Aangekomen op je vakantieplek zit je bijvoorbeeld heerlijk weg te mijmeren op het strand en plots zetten mensen naast je keiharde muziek aan. Of je wacht op een bus die niet komt. Je word wakker van een kerkklok in de morgen of een ochtendgezang vanuit een moskee. Of je wordt ziek op vakantie. Hoeveel ontspanning en genieten is er dan?

Innerlijke rust wordt verstoord door irritatie die voortkomt uit je eigen verwachting.

Geluk en pech, voorspoed en tegenspoed komen alle twee naar je toe in je leven, óók op vakantie. Besluip dagelijks je eigen gedachten en verwachtingen, en laat die wegwaaien. Zodra je je verwachting loslaat over hoe je vakantie moet verlopen, heb je meer plezier en rust. Of het nu gaat om de reis zelf of waar je bent op vakantie. Probeer het eens uit en oordeel dan daarna of het voor je werkt.

“Zodra je je verwachting loslaat over hoe je vakantie moet verlopen, heb je meer plezier en rust”.

JE VAKANTIE ALS RETREAT

Even afstand van alles. Even afstand tot je leven en loopbaan. Op afstand zie je het grotere geheel. Want als je er met je neus op zit, zie je het niet. Zoals: Je eigen blinde vlekken in je relaties. Of het hogere doel waarvoor je iets doet.

“Op afstand zie je het grotere geheel”.

Als je op deze letters alleen focust, zie je niet de hele tekst. Als je als voetballer op de tegenstanders focust, ontgaat je de ruimte waar je ze aan voorbij kan gaan. Messi kan dit als geen ander. Als je op de rotonde blijft rijden in je werk en leven, ontgaan je landschappen, wegen en avonturen die je verder kunnen brengen. Durf te dwalen en je komt nog eens ergens. 

“Durf te dwalen en je komt nog eens ergens”.

Op afstand echter zie je sneller of je zo wilt blijven doorwerken als je terugkomt. Zoals Johan die tijdens één van mijn eerdere Retreats ‘Inner Nature’ in de Belgische Ardennen een slak tegenkwam tijdens een loopmeditatie en besloot daar niet aan voorbij te gaan. Sterker nog, hij zat er zelfs een half uur bij stil. Tot in zijn vezels begon hij te voelen met wat voor rotvaart hij dagelijks door zijn werk en leven reist. En hoe zeer hem dat uitputte. Door deze diep gevoelde ervaring besloot hij om bij terugkomst grenzen te gaan stellen aan zijn eigen werkdruk en meer ruimte te maken voor een relaxed leven naast zijn loopbaan. 

Op afstand zie je eerder hoe en of je zo verder wilt gaan in je relatie(s). Zoals ikzelf ooit ervaren heb tijdens een tiendaagse mindfulness opleiding in Yenne, vlakbij het Franse Chambery. Tijdens een baloefening, zag ik een bal van me afrollen en moest onherroepelijk denken aan de natuurlijke verwijdering van mijn toenmalige partner. Pijnlijk, maar onvermijdelijk gezond voor mijn verdere zielsontwikkeling.

Maak ruimte voor je levensonderwerpen, mijmer en maak bovenal ruimte en tijd om te gaan voelen wat je hart vertelt. En je vakantie geeft je nieuwe helderheid en komt tot nieuwe kansen en gezonde keuzes, waar je anders overheen surft.

DE HEMEL OP AARDE ERVAREN (SPIRIT/EENHEIDSERVARINGEN)

Ken je dat? Dat je op een heuvel of bergtop zit en je je helemaal één voelt met alles om je heen? Of in trance bent tijdens een autorit en volledig gelukzalig gevoel ervaart? Of in de woestijn of jungle bent waar er geen afscheiding meer is tussen jou en alle planten, dieren en aarde om je heen? Je ervaart een diepgevoelde ‘boost’ aan onvoorwaardelijke liefde en verbinding met de elementen om je heen. Alles is goed en de hemel lijkt even helemaal aanwezig op aarde.

Deze eenheids- of spiritervaringen zijn een kosmische knipoog van wat altijd al op de achtergrond aanwezig was, namelijk universeel bewustzijn of ‘spirit’. Alleen ons ego zorgt er vaak voor dat we deze ervaringen minder hebben als waar we eigenlijk naar verlangen.

Hoe mooi zou het zijn als je deze eenheidservaring meeneemt naar je werk en privéleven als je terugkomt van vakantie? En dat universeel bewustzijn meer een voorgrond wordt, dan een achtergrond blijft? Of zoals saxofonist John Coltrane ooit zei: “Waar je ook bent, zorg dat je altijd een stukje hemel achterlaat”. Dus ook op- je werk en in je privéleven als je weer terug bent.

Waar je ook bent, zorg dat je altijd een stukje hemel achterlaat” (John Coltrane)

Wil je weten hoe universeel bewustzijn of spirit meer deelgenoot wordt voor je werk en leven, kijk dan hier naar het boek ‘Persoonlijk Inspirerend Leiderschap’. Voor effectiever werken, zinvol leven én een beter wereld. Bekijk of bestel hier een exemplaar:  https://www.boekenbestellen.nl/boek/persoonlijk-inspirerend-leiderschap/9789090362908

Onder de boekcover kun je bij Fragment kijken in het promo-exemplaar of dit boek je wat lijkt. Je kunt het boek hier ook kopen en je hebt het dan snel in huis.

©2023: Martin Thoolen

#vakantie #zomervakantie #opreis #persoonlijkinspirerendleiderschap #persoonlijkleiderschap #inspirerendleiderschap #mastercoursepersoonlijkinspirerendleiderschap #coaching #training #egomanagement #ego #bezieling #bevlogenheid 

Martin Thoolen

Met meer dan 30 jaar professionele ervaring als bewustzijns-begeleider, klinisch- en organisatiepsycholoog heb ik duizenden voorgangers mogen begeleiden in Persoonlijk of Collectief Leiderschap. Zowel in teams als individueel. In coachings, trainingen, leergangen, retreats en seminars, leiderschapsontwikkeling en organisatie-ontwikkeltrajecten.
Lees meer...

Lees ook:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Opdrachtgevers

chevron-down-circle