De Kracht van Intentie

Door Martin Thoolen,
geplaatst op 4 april 2023.
Lezen in 6 minuten.

Hoe jouw intentie alles stuk kan maken en helen.

Jouw intentie kan van alles stuk maken en helen. In en tussen mensen. Een ego-intentie maakt meer stuk dan je lief is. En een zuivere intentie vanuit het hart kan alles helen. In al je zakelijke- en privérelaties. Vanuit welke intentie laat je je zelf zien aan de ander?

“Intentie kan alles stuk maken en helen”

Je kunt allerlei sociale- en leiderschapsvaardigheden ontwikkeld hebben. Per saldo komt alles erop neer vanuit welke intentie je iets doet of zegt. Zoals met vragen stellen, actief luisteren, feedback geven, exploreren bij onderhandelen en conflict hanteren, leiderschapsvaardigheden. Deze en andere handige sociale en communicatieve vaardigheden kun je trainen, zoals ik 35 jaar geleden mijn eerste trainingen hierin gaf aan de Universiteit Utrecht. Maar je wordt er geen beter mens van!

“Van sociale- en leiderschapsvaardigheden wordt je geen beter mens”

Sterker nog, je kunt deze vaardigheden zelfs onbewust, of bewust, misbruiken. Een potentiële valkuil, juist ook voor coaches en trainers die hier in hun werk en privéleven gebruik van maken. Zoals ik onlangs een paar keer meemaakte. Kijk maar.

Na jarenlang in een creatie-cocon te hebben gezeten, was het eind 2022 tijd om na naar buiten te komen, met o.a. de publicatie van mijn levenswerk (het boek ‘Persoonlijk Inspirerend Leiderschap’). Vanuit pure blijdschap, ontdekkingen wil ik de informatie delen en ben ik op zoek gegaan naar oud-collega’s en allerlei instanties om met hen samen te werken. Opvallend was tegen hoeveel ego-muren ik opliep.

Onbewuste ego-intenties

Zo ontving ik bij een gesprek met een oud-collega die mijn boek gelezen had, geen enkele opsteker, maar alleen maar kritische vragen over mijn nieuwe boek: “Heb je dat zelf bedacht, die vijf opgaven van de ziel?” (antwoord: “ja”); “Wat is eigenlijk nieuw aan je boek?” (antwoord: “dat op begrijpelijke en toepasbare wijze alle de drie krachten (ego, ziel en spirit) toelicht, inzicht geeft als de krachten die al je keuzes en gedrag bepalen en bewust kunt gebruiken’).

Los van de vragen was ik met name benieuwd naar de intentie achter de vraag van de vragensteller. Het leek er sterk op dat het ego van de vragensteller hem meer te pakken had, dan hij zelf doorhad. Door de ander alleen maar negatief te bekritiseren (in dit geval mij), hoef je de ander minder serieus te nemen. In wezen druk je de ander naar beneden om er zelf minder bekaaid van af te komen, wat ik mijn nieuwe boek ook wel het ‘wip-effect’ noem: de ander energetisch, fysiek, emotioneel, mentaal of spiritueel naar beneden drukken, om zo jezelf hoger, maar zeker niet lager of minder te doen voelen. Zo’n onbewuste ego-coup komt voort uit ca. vijf universele angsten om zelf in tekort te schieten, of te weinig van (te hebben) ontvangen van de buitenwereld:

  • Aandacht
  • Liefde
  • Speciaal zijn/van toegevoegde waarde zijn
  • Erbij horen
  • Erkenning/waardering

Hoe werken deze universele brandstoffen door in je doen en laten?

Op het moment dat je iemand anders bewondert en ontmoet, loop je de kans dat je die (on)bewust naar beneden drukt, zelfs met een open vraag die interview-technisch op zichzelf prima is qua vorm. Waarom? Zodat je voor je gevoel er niet voor onder doet. Vanuit de angst zelf onvoldoende gezien te worden, probeer je je zelf te ‘level-len’ door de ander naar beneden te drukken.

Op het moment dat je ego ongemerkt in de hoofdzetel zit, maken machtsspelletjes en hebzucht zich meester over je. Zodat je voor je gevoel er zelf nog toe doet en je zelf niet minder hoeft te voelen. Je eigen fysieke, materiele, emotionele, mentale of spirituele behoeftigheid neemt het van je over. In dit geval de emotionele behoefte aan gelijke waardering of erkenning.

Denk je dit uitzonderingen zijn? Ik ervaar het echter meer als regel dat het ego een veel sterkere invloed op mensen, coaches en trainers heeft, dan vaak zelf onderkend wordt.

De praktijk

Nog twee weken geleden was ik voor een mogelijke samenwerking op gesprek bij een interim-bureau. De oprichter waarmee ik een gesprek zou hebben was afwezig en werd vervangen door twee jongere dames. Ik ga zitten en wacht op hun introductie die niet komt. Ze blijven vijftien seconden stil en kijken me strak aan en zeggen niets. Ik besluit om de stilte te doorbreken en geef aan hoe ik hier terecht ben gekomen. Na mijn introductie word ik afgekapt en zegt de jong-zittende directrice op directieve wijze: “we willen het gesprek als volgt doen: eerst delen we iets persoonlijks van onszelf en daarna heb je een kwartier om vragen te stellen”.

Toen het zover was dat ik vragen ‘mocht’ stellen, gebeurde het volgende:

M: “Hoe ziet interim werken er bij jullie uit?

A: “Gewoon”.

M: “Kun je dat toelichten?”

A: “Nou niks bijzonders”.

M: “Als ik een dag met je mee zou lopen, wat zou ik je dan zien doen?”

A: “Van alles”.

Ik kwam erachter dat mijn open en doorvragen geen nieuwe en waardevolle informatie opleverde. Ook werden hobby’s gedeeld waaronder boetseren en Thai-boxing die mij niet veel vitale informatie gaf waar ik om vroeg. Een fragment:

A: “Ik doe aan Thai-boxing”.

M: “Oh da’s bijzonder (met een positieve toon van bewondering van kracht)

A: “ Nou, vind je dat niet normaal dan!” (op gepikeerde wijze)

Los van dat basale gesprekstechnieken pover werden toegepast, was er met name een afstandelijke en zelfs vijandige sfeer richting mij merkbaar. Vanaf het moment dat ik de kamer instapte. Er was geen échte bereidheid aan de andere kant om te delen. Er was geen echte, maar gespeelde vriendelijkheid en sociale wenselijkheid. Er was geen echte openheid, maar er werd vanaf het begin gespeeld met machtsspelletjes. Ik stond op het punt de ‘meeting’ tussentijds te verlaten, want soms is het laf om te gaan, maar soms laf om te blijven.

Het deed bij mij onder andere de vraag rijzen: in hoeverre zijn mensen, waaronder ook ervaren coaches, trainers en interim-managers, of mensen in het algemeen zelf wel bewust van hun eigen intentie van waaruit ze iets zeggen, vragen of doen, of juist niet.

Uit welk vaatje tap jij: ego of spirit?

De intentie is direct te toetsen aan de kenmerken van een te groot ego, of aan de kenmerken van bewustzijn/ spirit, zoals je die in mijn boek terugziet. Als niet je ego, maar spirit (of bewustzijn) de overhand heeft, dan doe je iets of niet vanuit o.a. nieuwsgierigheid, oprechtheid, openheid, liefde en vriendelijkheid. Hoe zouden de vorige twee ‘meetings’ eruit hebben kunnen zien als de andere gesprekspartner meer spirit dan ego zouden toepassen?

Intentie vanuit spirit i.p.v. ego

Een collega over mijn boek: “Goh, wat een werk heb je geleverd. Kan je me vertellen, hoe ben je aan de vondst van vijf opgaven voor de ziel gekomen?” (met een oprechte en vriendelijke toon van nieuwsgierigheid). En je krijgt veel opener en echter gesprek zonder dat ego de boel vertroebelt.

Zoals een andere collega mij liet weten, niet vanuit ego, maar juist vanuit spirit reageerde: “Heel geboeid was ik! Het is uitnodigend geschreven, niet belerend. Met de voorbeelden en oefeningen komt het ook echt binnen. Prettig vormgegeven ook.

Ik ga het als handboek gebruiken. Om af en toe bij te komen of te reflecteren op een moeilijke situatie of me gewoon te laten inspireren” (senior coach/trainer).

Interim-manager:“Goh, fijn dat je op tijd bent gekomen. We willen graag op deze manier het gesprek voeren. Is dat okay voor je? Wanneer stap jij goed uit dit gesprek? Wat kan ik daarvoor doen?” En je krijgt een avontuurlijke exploratie en prettiger uitwisseling.

Zo zie je hoe je in een mum van tijd vanuit een andere intentie, namelijk spirit i.p.v. ego, veel betere werk- en ook privérelaties en samenwerkingen ontstaan.

Maar dan moet je, ook als ervaren coach/trainer/interim-manager of als wat dan ook, in de spiegel durven blijven kijken en leren. En dat komt nog wel eens in het slop in de loop der jaren.

Ben jij bewust vanuit welke intentie jij iemand een vraag stelt? Vanuit je hart of vanuit macht, vanuit liefde of angst? Als je glashard oprecht bent naar jezelf, kun je een draai maken die de directe wereld om je heen een stukje leuker en beter maakt.

Meer weten hoe?

Neem een kijkje hier naar het boek ‘Persoonlijk Inspirerend Leiderschap’. Voor effectiever werken, zinvol leven én een beter wereld. Bekijk of bestel hier een exemplaar:  https://www.boekenbestellen.nl/boek/persoonlijk-inspirerend-leiderschap/9789090362908

Onder de boekcover kun je bij Fragment kijken in het promo-exemplaar of dit boek je wat lijkt. Je kunt het boek hier ook kopen en je hebt het dan snel in huis.

Zelf aan den lijve ervaren hoe je de regie over je werk en leven vergroot?

Check hier de nieuwe Mastercourse Persoonlijk Inspirerend Leiderschap:

©2023: Martin Thoolen

#persoonlijkinspirerendleiderschap #persoonlijkleiderschap #inspirerendleiderschap #mastercoursepersoonlijkinspirerendleiderschap #coaching #training #egomanagement #ego #bezieling #bevlogenheid

Martin Thoolen

Met meer dan 30 jaar professionele ervaring als bewustzijns-begeleider, klinisch- en organisatiepsycholoog heb ik duizenden voorgangers mogen begeleiden in Persoonlijk of Collectief Leiderschap. Zowel in teams als individueel. In coachings, trainingen, leergangen, retreats en seminars, leiderschapsontwikkeling en organisatie-ontwikkeltrajecten.
Lees meer...

Lees ook:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Opdrachtgevers

chevron-down-circle