Wie ben ik? en wat ermee te doen…?

Door Martin Thoolen,
geplaatst op 11 januari 2023.
Lezen in 5 minuten.

Waarom handig om te weten?

Wie ben ik? Een vraag die vroeg of laat in je werk of leven naar je toe komt. Vooral bij loopbaan- of levenscrisissen. Waarom wachten? Waarom is het handig om nú al te weten wie je bent? Omdat er vaak nog veel meer in je zit, dan wat je voor waar aanneemt. Als je het weet, kun je namelijk effectieve, zinvolle en bewuste keuzes maken die in lijn zijn met je zelf. Zowel qua manier van werken en je loopbaan, als voor je dagelijkse en levenskeuzes.

Maar wie ben je dan?

Als iemand aan je vraagt wie je bent, wat horen we dan vaak? Een omschrijving, zoals: ‘Ik ben manager, 35 jaar oud, academisch geschoold, met een inkomen, getrouwd met Y, woonachtig in Amsterdam en ben gedreven, soms koppig, maar oprecht.’ Kortom, een optelsom van kenmerken. Wat zijn dan zoal die kenmerken waarmee we ons identificeren die je in onderstaand model ziet?

  • je omgeving (Ik bén Ajaxsupporter; ik bén manager van Google of Apple.);
  • je gedrag en vaardigheden (Ik bén soms kort door de bocht.);
  • je lichaam (Ik bén te dik of te dun.);
  • je gevoelens, emoties en instincten (Ik bén blij of ik bén kwaad.);
  • je overtuigingen (ik bén waardeloos zonder voldoende prestatie);
  • je persoonlijkheid/ sub-personen (Ik bén een perfectionist.).
Figuur Ego-identificatieniveaus (Het figuur/model vindt zijn oorsprong in de Leergang ‘Personal Empowerment’ (Thoolen & Hobbelink).

Universele angsten en verlangens

Je ego is uitermate behendig in zich vereenzelvigen met allerlei sociaal wenselijke aspecten van ‘zijn’. Om namelijk erkenning, waardering en goedkeuring te krijgen en geliefd te zijn, of ergens bij te horen of speciaal te zijn, gaan de meeste mensen op zoek naar hoe ze dat kunnen bereiken en wie je dat kan geven. Dit zijn de universele verlangens naar en angsten voor een tekort waar het ego op inspringt.

Ego-etiketten

Die zoektocht naar erkenning vindt nog dagelijks plaats als je die in je jeugd of later hebt moeten ontberen. En voor je het weet, maak je je gevoel voor eigenwaarde en welzijn afhankelijk van sociaal en maatschappelijk wenselijke identificaties, die je applaus geven voor je aanwezigheid. En dan heb je het gevoel dat je er niet alleen voor staat, iets deelt met gelijkgestemden. Dan ervaar je steun én je hebt het idee dat je ertoe doet. En dat is het grote verlangen van de ziel die streeft naar bestaansrecht. Consequent zie je bijvoorbeeld dat mensen heel erg gehecht kunnen raken aan iets. Voorbeelden:

  • ik ben (fan van) mijn eigen club. (‘Wint die, dan ben ik blij; verliest hij, dan ben ik triest of kwaad.’)
  • ik ben mijn beroep. (‘Ik excelleer in mijn beroep, maar wie ben ik zonder?’ Denk aan topsporters die moeten stoppen en in een depressie raken.)
  • ik ben mijn inkomen. (‘Ik ben belangrijk, want ik verdien 3 miljoen per jaar, maar wie ben ik bij een totaal faillissement en verlies?’)

Ontdek meer in en van jezelf

Ego

Als je je identificeert met een persoonstype geeft ‘The Psychology of Selves’ en Voice Dialogue je nieuwe mogelijkheden. Je ego kun je dan zien als een ego-bus waarbij er telkens een andere combinatie van ego-passagiers je gedachten, gevoelens, gedrag en keuzes besturen.  Zo maakt je pleaser soms andere keuzes dan je innerlijke strijder. Stel je eens voor als je meer gebruik kunt maken van de ‘stille passagiers’ in je ego-bus. Je kunt ze wakker maken en gaan gebruiken.

Ziel

Voorbij het ego met alle persona’s (sociale maskers) is er een diepere laag van puurheid, passie, pijn, vreugde, toewijding, onbevangenheid en spontaniteit die je werk en leven verrijkt, namelijk: je ziel. Elke ziel dus ook jij, staat vanaf geboorte tot aan de dood voor vijf opgaven om het optimale uit jezelf te halen. Wat je daarvoor kunt doen is:

1. groeien in bewustzijn door gevoelde ervaringen;

2. soevereiniteit wat betreft eigen bestaan ontwikkelen;

3. zielenpijn helen;

4. zielenvreugde leven;

5. oorspronkelijke talenten en dromen tot leven brengen.

Maar is nog meer!

Bewustzijn/spirit

Voorbij ego en ziel, is er een andere kracht die verantwoordelijk is voor alles wat ontstaat, bestaat en gaat. Dus óók voor hoe jij je keuzes maakt en gedraagt. Nou is het onmogelijk iets te omschrijven wat eigenlijk niet in woorden te vatten is. Je vind daarom hier negen (holistische benaderde) aanvliegroutes voor een wezenlijke kracht, die ons tegelijkertijd de oplossing geeft als we ons afvragen hoe we een betere samenleving kunnen creeëren. In één woord samengevat: spirit. Leer deze kracht kennen, die altijd op de achtergrond in je aanwezig is geweest en zal blijven.

Wat spirit onder andere kenmerkt, is het volgende.

1. allesomvattend bewustzijn;

2. universele, stuwende levenskracht & natuurlijke cycli;

3. leven, onvoorwaardelijke liefde & neutraliteit;

4. overvloedsbewustzijn & bereidheid tot delen;

5. geen tijd, ontwikkeling of management, maar vrije wil en hier-en-nu;

6. gelijkwaardigheid & gelijke rechten;

7. polariteiten omarmend;

8. waarheid van het hart;

9. eenheid, bron, interconnectie & synchroniciteit.

In mijn nieuwe boek ‘Persoonlijk Inspirerend Leiderschap’ zie je hoe je hier praktisch gebruik van kunt maken m.b.v. praktijkcases en oefeningen. En, als je bewustzijn of spirit meer gaat gebruiken:

  • maak je effectiever gebruik van de stille ego-passagiers in jezelf
  • blijf je langduriger in balans en boort nieuw potentieel aan
  • ga je lichter leven en werken ontdaan van emotionele ballast
  • doe je wat bij je innerlijke natuur past
  • wordt het werk en leven zinvoller
  • ga je vreedzamer om met je zelf, anderen en de natuurlijke omgeving

Antwoorden op ‘wie ben ik?’

Wie ben je dan? Het antwoord is afhankelijk van waaruit je kijkt. Als je ego aan het woord is, zal die allerlei ego-etiketten en ego-passagiers aanhalen. Als je voornamelijk vanuit ziel werkt en leeft, ben je je ware zelf, zonder opsmuk. Onbevangen, spontaan, origineel, creatief en puur. Als spirit aan het woord is ben je eigenlijk helemaal niets…, en alles tegelijk, zonder oordeel.

Wat kun je ermee?

Hoe krijg je verder zicht op deze krachten en hoe kun je die optimaal gebruiken? Door de regie weer in eigen handen te nemen en je licht te laten schijnen met persoonlijk inspirerend leiderschap. Persoonlijk leiderschap kun je echter uitoefenen op drie niveaus, die ál je keuzes en gedrag bepalen, namelijk: je ego, je ziel en bewustzijn (spirit). Je binnenkant (ego en ziel) heeft invloed op je buitenkant-gedrag en de keuzes die je maakt.

© 2022: Martin Thoolen: Model ‘Persoonlijk Inspirerend Leiderschap’

Wil je weten hoe jij zelf nieuwe sturing geeft aan je eigen werk en leven?

Bekijk dan hier het boek ‘Persoonlijk Inspirerend Leiderschap’. Voor effectiever werken, zinvol leven én een beter wereld. Bekijk of bestel hier een exemplaar:  https://www.boekenbestellen.nl/boek/persoonlijk-inspirerend-leiderschap/9789090362908

Onder de boekcover kun je bij Fragment kijken in het promo-exemplaar of dit boek je wat lijkt. Je kunt het boek hier ook kopen en je hebt het dan snel in huis.

Zelf aan den lijve ervaren hoe je de regie over je werk en leven vergroot?

Check hier de nieuwe Mastercourse Persoonlijk Inspirerend Leiderschap: https://martinthoolen.com/service/master-module-persoonlijk-inspirerend-leiderschap/

©2023: Martin Thoolen

#persoonlijkinspirerendleiderschap #persoonlijkleiderschap #inspirerendleiderschap #mastercoursepersoonlijkinspirerendleiderschap #coaching #training #egomanagement #ego

Martin Thoolen

Met meer dan 30 jaar professionele ervaring als bewustzijns-begeleider, klinisch- en organisatiepsycholoog heb ik duizenden voorgangers mogen begeleiden in Persoonlijk of Collectief Leiderschap. Zowel in teams als individueel. In coachings, trainingen, leergangen, retreats en seminars, leiderschapsontwikkeling en organisatie-ontwikkeltrajecten.
Lees meer...

Lees ook:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Opdrachtgevers

chevron-down-circle